Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taktické cvičení IZS - Požár lesa

Cvičení jednotky SDH Senice na Hané s vrtulníkem . . .

TAKTICKÉ CVIČENÍ INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU

„Plošný požár lesa“

Ve čtvrtek 18. června 2009 se 7 členů zásahové jednotky SDH Senice na Hané zúčastnilo taktického cvičení integrovaného záchranného systému na plošný požár lesa na veřejném mezinárodním letišti města Olomouce v Neředíně. Cvičení se dále zúčastnili profesionální hasiči z Olomouce (9 osob), letecká služba Policie ČR (2 osoby), hasiči SŽDC (Správa železniční dopravní cesty – 3 osoby), JSDHO Velká Bystřice (6 osob) a JSDHO Horka nad Moravou (6 osob).

 

Cvičení mělo několik úkolů:

procvičit činnosti spojené s hašením požáru lesních a travnatých porostů prostřednictvím vrtulníku se závěsným Bambi vakem

nácvik plnění závěsného vaku vrtulníku letecké služby Policie ČR pomocí požární techniky

nácvik činnosti leteckých záchranářů HZS Olomouckého kraje při práci v podvěsu a slaňování

procvičení shozu hasební látky na určený cíl v prostoru letiště Olomouc z vrtulníku

 

Hlavním důvodem uspořádání cvičení byla skutečnost, že v Olomouckém kraji nikdy podobné cvičení uspořádáno nebylo, a občas se požár v nepřístupném terénu objeví.

V rámci povolených vzletových hodin vrtulník provedl několik vzletů, aby uhasil simulované požáry na dvou stanovištích. Bambi vak je schopen pojmout přes 800 l vody a jeho plnění se provádí buď prostřednictvím cisteren (viz. cvičení), nebo je vrtulník sám schopen nabrat vodu do vaku z rybníku, jezera apod.. Policejní vrtulník, který je určen k likvidaci požárů lesních a travních porostů a k technickým zásahům je z Brna, a HZS Olomouckého kraje jej podle interních předpisů může k těmto účelům využít.

V případě požáru lesa v našem okolí, kdy by bylo rozhodnuto o povolání hasičských letadel, je k plnění těchto letounů předurčeno letiště za naší obcí.

 

Velitel JSDHO Senice na Hané

Jiří Osyka ml.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Messenger



Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30