Jdi na obsah Jdi na menu
 


KÁCENÍ MÁJKY 2010

Pohádka o senické májce, aneb hanáčtina stále žije . . .

KÁCENÍ MÁJKY 5. 6. 2010

Přípravy na tradiční kácení májky byly v plném proudu již několik dní předem. V pátek se již naváželo občerstvení na sál, kuchaly a nakládaly se makrely a večer se tradičně májka hlídala. I když k tomu bych měla menší výhradu. Od kdy májku hlídají holky? Není to snad výsada mužů v dědině a symbol jejich mužství? Takže se nad tím vy naši chlapi zamyslete!
        Všechny přípravy vyvrcholily v sobotu po obědě, kdy se vše ještě na sále uspořádalo, zatopilo se pod makrelami a v udírně a doladila se tradiční vtipná scénka před skácením májky. Bylo to komplikované, protože některá děvčata se zúčastnila hasičských závodů v Topolanech a po nich se musela trochu vzpamatovat, protože byla celý den na sluníčku v pěkném parnu, tak dorazily těsně před vypuknutím celé slávy.
        Jako scénku jsme letos vybrali upravenou verzi pohádky O veliké řepě a předělali jsme ji na pohádku O Senické májce. V hlavních rolích se představili „Béďa“ Wágner jako dědek, jeho dcera „Bédinka“ jako babka, Kefa jako vnučka Anča, v roli psa Puntíka se představila tradičně Verča Osladilová, kočku Mínu si zahrála Osinka, jako myšky se představily Zuzka Kopecká a Barunka. Vše do mikrofonu převyprávěla Zbořka, a protože jsme na Hané, tak hanácky. Celý text této pohádky je tady.Tradičně nám s  kácením májky přišel symbolicky pomoct náš starosta Ing. Tichý. Ovšem hlavní roli zde nakonec opět sehrál Lahváč se svou motorovkou a posléze celá zásahová jednotka.
        Celá paráda se kolem 17. hodiny přesunula do areálu za KD, kde bylo pro návštěvníky připraveno bohaté občerstvení, k tanci a poslechu hrála skupina Happy End a zábava se protáhla až do ranních hodin. A tak jsme zase letos skáceli májku. Za všechny členy SDH Senice na Hané bych chtěla poděkovat všem občanům za hojnou účast na náměstí při kácení i při odpolední a večerní zábavě, a za finanční příspěvky. Nebojte se na příští rok zase něco vymyslíme, abychom Vás pobavili.

 

- Zbořka -

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Messenger



Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30