Jdi na obsah Jdi na menu
 


   Cyklika velitelů opět po roce, ale tentokrát jinak, aneb praxe je praxe.

Cyklická odborná příprava velitelů

Naši velitelé musí každoročné procházet cyklickou odbornou přípravou. Ta letošní se konala v pátek a sobotu 4. a 5. 3. 2011 na HZS Olomouc a zúčastnili se jí 3 velitelé družstev, jmenovitě Roman Hlavinka, Michal Vláčil a David Gbelec. V pátek probíhala teoretická část v učebně. Naopak v sobotu, a nutno poznamenat, že letos poprvé, proběhla praktická část přípravy. Podle ohlasů zúčastněných se hlavně praxe všem moc líbila a hodnotili ji jako velmi přínosnou.
Organizátoři, jedním z nich a vlastně hlavním byl i náš velitel Jirka Osyka, si pro nás připravili 4 stanoviště.

Byly to tyto:  - práce ve výškách  (slaňování z 2. patra cvičné věže)
                   - cvičební řád - útok do poschodí
                   - zásah na nebezpečnou látku
                   - vyhledávání osob (viz níže)
Všichni účastníci byli rozdělení do 4 skupin a postupně se na všech stanovištích vystřídali. Po celou dobu probíhala komunikace protšednictvím radiostanic, a to jak na úrovní v místě zásahu (velitel jednotky - družstvo) tak na úrovni mezi velitelem jednotky a simulovaným operačním střediskem. Všichni si tedy procvičili i tuto velmi důležitou činnost.
Zastavím se ještě u stanoviště vyhledávání osob, které bylo pro všechny asi nejnáročnější. V útvarovém sklepě si pro nás chlapi připravili neznámou trasu sestavenou z šatnových skříní. Situaci nám stížili tím, že na zádech jsme měli dýchací přístroj ale nedýchali jsme přes něj, byla to pouze zátěž. Vízory masek byly ale zalepeny neprůhlednou páskou a tak byla simulována nulová viditelnost, která je v sině zakouřených prostorech běžná. Z vlastní zkušenosti musím říct, že je to fakt zvláštní pocit a orientace v té chvíli byla prakticky nemožná. Naštěstí tam byla natažená hadice, jinak bysme se tam motali ještě dnes :-). Hledanou osobou byl figurant, vlastně jeden z nás Mišák Vláčil a nutno dodat že se naplnili slova školících: "Byl otlučený jak cigánské hračky . . ."
Jak již jsem psal v úvodu, praktická část školení byla pro všechny dobrou průpravou a každý si s toho alespoň něco odnesl do ostrých zásahů. Průběh praxe dokládají přiložené fotky. Většina z nich je od Franty Crhy z Třebčína. Díky Fero . . .

GbelDa

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Messenger



Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30